Groep 1-2

In groep 1-2 werken we natuurlijk over het thema Sinterklaas!
We hebben een pietenhuis in de klas: 
de zandtafel met een pepernotenfabriek, met pvc-buizen kan er een weg worden gemaakt voor de pepernoten,
een bureau met het grote boek van Sinterklaas,
en inpaktafel waar cadeautjes ingepakt kunnen worden, 
een baktafel waar met pepernotenklei pepernoten, letters en snoepgoed van Sinterklaas gekleid kan worden. 

In de huishoek hebben we een open haard (van papier) waar we de schoen kunnen zetten en liedjes gezongen kunnen worden!. 
We hebben ook al veel geknutseld. Hebben jullie de cadeautjes en de Sintjes al gezien op ons raam? 
We gaan er een gezellige Sinterklaas-tijd van maken in groep 1-2!__________________________________________

In groep 1-2 zijn we na de herfstvakantie gestart met het thema Herfst! 
Pompom vindt het maar een rommeltje buiten met alle bladeren. Ook heeft hij het koud en vindt hij er niets aan om naar buiten te gaan. We laten Pompom zien dat je in de herfst buiten heel veel leuke dingen kunt doen. Ook onderzoeken we hoe de herfst heel nuttig kan zijn, bijvoorbeeld voor de dieren. We laten dit aan Pompom en oma zien.

We praten over de herfst, wat we ervan vinden en wat we buiten allemaal kunnen doen. De herfst is eigenlijk heel erg leuk met alle bladeren buiten! Dat vertellen we aan Pompom.
We bekijken welke kleding bij de herfst hoort en waarom. We praten over de kleding die de kinderen aan hebben. Waarom heb je deze kleren gekozen? Is het koud of is het warm vandaag?
We maken een wandeling in de natuur en verzamelen allerlei herfstschatten. Van de bladeren maken we een mooie herfstslinger.
We onderzoeken manieren waarop voorwerpen vallen en de grond raken. Net als alle herfstzaden, zoals eikels en kastanjes, die uit de bomen vallen. We ontdekken dat sommige herfstzaden of voorwerpen snel vallen en andere langzaam vallen. Hoe komt dat? Wij zoeken het uit!


_____________________________________

In groep 1-2 spelen en leren we over het thema Ridders en Kastelen. Dit thema past bij de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen..? 
Er komt een echte ridder in onze klas een vertelpresentatie geven!  
Wat gaan we allemaal doen?
.Onze huishoek is veranderd in een heus kasteel. Hier kunnen de kinderen zich verkleden als ridder, prinses, koning, koningin en spelen dat ze in het kasteel wonen.
.Er is een verteltafel in de klas met een Playmobil kasteel met ridders en paarden.
.In de speelzaal gaan we als ridder op ons (stok)paard allerlei ridderoefeningen doen -> riddertoernooi!
.in de bouwhoek kunnen kastelen gebouwd worden.
En natuurlijk gaan we ook knutselen over dit thema en lezen we tijdens de Kinderboekenweek lekker veel voor over ridders en prinsessen!  

________________________________________
In de komende periode werken we in de groep met het thema Wonen van Schatkist. Pompom wil namelijk ergens anders wonen. We onderzoeken hoe het droomhuis van Pompom eruitziet. Daarvoor bekijken we eerst hoe we zelf wonen en hoe een huis er vanbinnen uitziet. Wat is er in de verschillende kamers te doen en te zien? Is er een verdieping of een zolder? We kijken ook naar de buitenkant van huizen. Wat is hetzelfde en wat is anders bij verschillende soorten huizen? Pompom ontdekt dat hij het liefste in de buurt wil wonen en verhuist in de klas naar een andere plek. Wat komt er allemaal bij kijken als je verhuist? Hoe voel je je snel op je gemak?


_____________________________________________
In groep 1-2 zijn we ook gestart met het nieuwe schooljaar. Wat was het fijn om iedereen weer te zien na de vakantie! In groep 1-2 besteden we aandacht aan de "Gouden weken", dat betekent dat we veel spelletjes doen om elkaar nog beter te leren kennen. We hebben ook een trots-tas. Elke dag mag iemand deze tas mee naar huis nemen. In de tas mag je dan iets doen waar je heel erg trots op bent. De volgende dag mag je dan laten zien wat je hebt meegenomen en waar je trots op bent. We hebben al schelpen, foto's van bouwwerken, zwembandjes, foto's van fietsen gezien! Zo leren we elkaar goed kennen! 
Wij gaan er een fijn jaar van maken in groep 1-2!

groetjes,
van alle kinderen, juf Susan en juf Marieke